Borsos József Díj

2018 - Boér Balázs r. törzsőrmester

2018_Boér_Balázs

A miskolci járőrök a kilencedik emeleti lépcsőfordulóban találták az ugrásra kész férfit, aki előttük elrugaszkodott. A járőrök a férfi derekát és karját el tudták kapni, és így visszahúzták.

Kiderült, hogy az akcióban részt vevő Boér Balázs rendőr törzsőrmester öt nappal korábban már egy másik ember életét is megmentette.
Akkor egy másik kollégájával éppen horgászattal töltötték a szabadnapjukat, amikor egy autó a tóba csúszott. A rendőrök azonnal beúsztak a kocsihoz, majd az ajtót kifeszítve kimentették a sofőrt és utasát.

2017 - Tóth Árpád r. zászlós

2017_Tóth_Árpád 2017_Tóth_Árpád02

Egy lakóház gyulladt ki csütörtök délután Tatán. A helyszínre elsőként két rendőr, Tóth Árpád főtörzsőrmester és Klemencz Ákos zászlós ért ki.

Tóth Árpád nem tétovázott, egy törülközőt tartott az arca elé és bement a sűrű füsttel teli lépcsőházba. A harmadik emeletről egy fiatal nőt hozott le a karjaiban, majd visszament, és egy férfit és egy nőt is kivezetett az épületből. A helyszínre érkező tűzoltók eloltották a lángokat, és megkezdték az épület szellőztetését. A mentőszolgálat munkatársai egy lakót súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A Tatai Rendőrkapitányság közveszély okozása miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

2016 - Jegyinák János r. főtörzsőrmester

2016_jegyinák_János 2016_jegyinák_János02

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint egy nő 2015. november 26-án reggel jelentette be a rendőrségen, hogy a lakóhelyükön, egy mezőhegyesi idősotthonban megfenyegette a férje, akivel együtt üzemeltetik az intézményt. A kiérkező körzeti megbízottal beszélő nőt a férj az egyik szoba előterében utolérte, majd elővett, élesített és a szobába dobott egy kézigránátot, amely fel is robbant.

A rendőr látta, hogy a férfi előveszi a gránátot, és mindkét embert próbálta eltaszítani a detonáció hatásának útjából. Ezzel mérsékelte a szerkezet repeszeinek és lökéshullámának hatását, de az első orvosi vélemény szerint a nő így is súlyos sérülést szenvedett. A rendőr ezután megbilincselte a 61 éves férfit.

Jegyinák János a helyszínen tanúsított hősies, az emberi élet megmentésére irányuló példamutató tevékenysége elismeréseként Szent György Érdemjelet kapott, Papp Károly országos rendőrfőkapitány pedig példaként állította a rendőrség teljes személyi állománya elé.

2014 - Oláh Péter r. őrmester

DSC_0403DSC_0400

2013. június 17-én 22.45 órakor Oláh Péter rendőr őrmester a Nagyvárad térnél várakozott gépkocsijában a piros lámpánál, amikor két nagy puffanásra lett figyelmes. A tükörbe nézve látta, hogy a mögötte lévő autó forog és lángol. Azonnal odasietett és látta, hogy egy eszméletlen férfi van a gépjárműben, ám a vezető oldali ajtó nem nyílt, annyira eldeformálódott az ütközéstől. A jobb oldali ajtót sikerült kinyitnia, bebújt és kihúzta a férfit egy odaérkező civil segítségével. Oláh Péter rendőr őrmester – egykori mentős – Rautek-féle műfogást hajtott végre a sérültön, majd stabil oldalfekvésbe helyezte 50 méterre az égő autótól. Kihívta a mentőket, valamint a tűzoltókat, akik ellátták a férfit és eloltották az égő autót.

2013 - Kökönyei Péter r. törzszászlós

2013_Kökönyei_Péter 2013_Kökönyei_Péter03

2012. július 14-én délben, zárás előtt néhány perccel egy férfi lépett be fegyverrel a kezében Székesfehérvár, Széchenyi utcában lévő patikába, majd felszólította az ott lévő alkalmazottakat, hogy a kasszában lévő pénzt
adják át neki. Ekkor fordult meg a Székesfehérvári Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, aki épp a patikában tartózkodott, csak éppen háttal állt az ajtónak és a korábbi gyógyszertárak sérelmére elkövetett rablások kapcsán hajtott végre ellenőrzést.
Az elkövető ekkor rátámadt az őt elfogni szándékozó rendőrre miközben több lövést is leadott – mint később kiderült – a gázriasztó fegyveréből, majd dulakodás alakult ki a KMB-s és a rabló között. A törzszászlósnak végül
sikerült lefegyvereznie az elkövetőt, és az időközben helyszínre siető megerősítő erőkkel együtt elfognia a férfit.
A bűncselekmény során a rendőr nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, tekintve, hogy több foga megsérült. Az elkövető sérülése nyolc napon belül gyógyuló. A bűncselekményt elkövető férfivel szemben azóta a székesfehérvári Nyomozó Ügyészség vádat is emelt többrendbeli rablás, valamint hivatalos személy elleni erőszak bűntett elkövetése miatt.