Borsos József Díj

2022 - Bukva Zoltán r. főtörzszászlós

MBF_2022_1300_N2P_6055 MBF_2022_1357_2G9A5385 MBF_2022_1353_N2P_6115 MBF_2022_1354_N2P_6116

Magyarország legrégebb óta dolgozó körzeti megbízottja. Igazi, vérbeli öreg zsaru, az Óbudai Kapitányság munkatársa.

1982 október 27-én szerelt fel a BRFK KÖP állományába. 1982 november 8-án kezdte meg tanulmányaimat a Budapesti rendőr tiszthelyettes képző iskolában. 1983 szeptemberben került a BRFK III. ker. Rendőrkapitányság állományába járőrként . Különböző szolgálati feladatokat látott el (gyalogos járőr, posztó rendőr, fogda és kapuszolgálat) 1984 – 86 a BRFK Zászlós képző iskolán folytatta tanulmányait KMB szakon. Az iskolában párhuzamosan folytatta a KMB tanfolyamot és szakközépiskolai tanulmányaimat. Az iskola befejését követően sikeres érettségit szerezett. A BRFK III. ker. Rendőrkapitányság állományába visszakerülve 1986 – ban kinevezték Körzeti megbízottak és jelenleg is ebben a beosztásban teljesít szolgálatot. Az évek során dolgozott a bűnügyi és vizsgálati osztályon, valamint a BRFK Zseblopási osztályán. A kötelező sorkatonai szolgálat megszűnéséig a sorozó bizottság tagja volt. Több alkalommal részesültem kapitányságvezetői, főkapitányi jutalomban. Két alkalommal kapta meg az Óbuda közbiztonsági alapítvány által létrehozott Óbuda legjobb rendőr címet, valamint egy alkalommal az Óbuda közbiztonságáért díjat. Három alkalommal részesült belügyminiszteri jutalomban. Iskolarendőrként is többször részesült jutalomban és tárgyjutalomban.

2021 - Troják Krisztián alezredes

2021_Troják_Krisztián_alezredes

Troják Krisztián alezredes, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztály kiemelt főelőadója egykor sorkatonaként, ejtőernyősként szolgált Szolnokon. A Kilián Laktanyában, a Szandaszőlős Reptéren töltött idő alatt döntötte el, hogy rendőr szeretne lenni. 2001-ben végezte el a Rendőrtiszti Főiskolát, majd a Váci Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozója lett. Akkor már tudta, hogy később gyilkossági nyomozóként szeretne dolgozni. 2002 januárjában teljesült a vágya a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályán.

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin/sokan-feladtak-o-sosem

2020 - Czégeni István r. főtörzszászlós

Czégeni István r. főtörzszászlós, a BRFK Központi Gépkocsizó és Járőrszolgálati Osztály csoportvezetője

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/elismeres-0

2019 - Balogh Ferenc r. törzsőrmester és Bakos Zoltán r. őrmester

NIM_2017 NIM_2016 NIM_2109

Balogh_Ferenc_r_törm Bakos_Zoltán_r_őrm NIM_2093

Egy vízben kapálózó nőt vett észre két szabadidejét töltő készenléti rendőr Budapesten, a Duna parttól körülbelül 3-4 méterre, az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél 2018. október 16-án 21 óra 25 perckor. Balogh Ferenc r. törzsőrmester azonnal a folyóba ugrott és úszva közelítette meg a vízben elmerült bajbajutottat. Körülbelül egy perces keresés után, a folyó mederfenekén találta meg a nőt, akit megragadott és partra húzott. Eközben társa, Bakos Zoltán r. őrmester segítséget hívott, majd közösen a partra tették. Stabil oldalfekvő helyzetbe fektették, a légzése ekkor állt helyre. Időközben a helyszínre érkeztek a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai, akikkel közösen a hajón lévő izolációs fóliába tekerték a nőt, hogy megelőzzék a kihűlését, majd átadták a mentőszolgálatnak.

A két készenléti rendőrnek nem ez volt az első életmentése. Budapest VIII. kerületében, a Népszínház utcában láttak el gyalogos járőrszolgálatot 2018. július 9-én az esti órákban, amikor egy földön fekvő férfira lettek figyelmesek. A rendőrök a Police Medic tanfolyamon tanultak szerint ellenőrizték az életfunkcióit. Mivel a férfi légzése és keringése is leállt, az egyik járőr megkezdte az újraélesztését mellkaskompresszió alkalmazásával, míg társa a légút átjárhatóságát biztosította. A helyszínre érkező mentőszolgálat munkatársai átvették a férfi újraélesztését, amely sikerrel járt, így állapotának stabilizálását követően kórházba lehetett szállítani.

Balogh Ferenc r. törzsőrmester

Bakos Zoltán r. őrmester

Forrás: www.police.hu

2018 - Boér Balázs r. törzsőrmester

2018_Boér_Balázs

A miskolci járőrök a kilencedik emeleti lépcsőfordulóban találták az ugrásra kész férfit, aki előttük elrugaszkodott. A járőrök a férfi derekát és karját el tudták kapni, és így visszahúzták.

Kiderült, hogy az akcióban részt vevő Boér Balázs rendőr törzsőrmester öt nappal korábban már egy másik ember életét is megmentette.
Akkor egy másik kollégájával éppen horgászattal töltötték a szabadnapjukat, amikor egy autó a tóba csúszott. A rendőrök azonnal beúsztak a kocsihoz, majd az ajtót kifeszítve kimentették a sofőrt és utasát.

2017 - Tóth Árpád r. zászlós

2017_Tóth_Árpád 2017_Tóth_Árpád02

Egy lakóház gyulladt ki csütörtök délután Tatán. A helyszínre elsőként két rendőr, Tóth Árpád főtörzsőrmester és Klemencz Ákos zászlós ért ki.

Tóth Árpád nem tétovázott, egy törülközőt tartott az arca elé és bement a sűrű füsttel teli lépcsőházba. A harmadik emeletről egy fiatal nőt hozott le a karjaiban, majd visszament, és egy férfit és egy nőt is kivezetett az épületből. A helyszínre érkező tűzoltók eloltották a lángokat, és megkezdték az épület szellőztetését. A mentőszolgálat munkatársai egy lakót súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A Tatai Rendőrkapitányság közveszély okozása miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

2016 - Jegyinák János r. főtörzsőrmester

2016_jegyinák_János 2016_jegyinák_János02

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint egy nő 2015. november 26-án reggel jelentette be a rendőrségen, hogy a lakóhelyükön, egy mezőhegyesi idősotthonban megfenyegette a férje, akivel együtt üzemeltetik az intézményt. A kiérkező körzeti megbízottal beszélő nőt a férj az egyik szoba előterében utolérte, majd elővett, élesített és a szobába dobott egy kézigránátot, amely fel is robbant.

A rendőr látta, hogy a férfi előveszi a gránátot, és mindkét embert próbálta eltaszítani a detonáció hatásának útjából. Ezzel mérsékelte a szerkezet repeszeinek és lökéshullámának hatását, de az első orvosi vélemény szerint a nő így is súlyos sérülést szenvedett. A rendőr ezután megbilincselte a 61 éves férfit.

Jegyinák János a helyszínen tanúsított hősies, az emberi élet megmentésére irányuló példamutató tevékenysége elismeréseként Szent György Érdemjelet kapott, Papp Károly országos rendőrfőkapitány pedig példaként állította a rendőrség teljes személyi állománya elé.

2014 - Oláh Péter r. őrmester

DSC_0403DSC_0400

2013. június 17-én 22.45 órakor Oláh Péter rendőr őrmester a Nagyvárad térnél várakozott gépkocsijában a piros lámpánál, amikor két nagy puffanásra lett figyelmes. A tükörbe nézve látta, hogy a mögötte lévő autó forog és lángol. Azonnal odasietett és látta, hogy egy eszméletlen férfi van a gépjárműben, ám a vezető oldali ajtó nem nyílt, annyira eldeformálódott az ütközéstől. A jobb oldali ajtót sikerült kinyitnia, bebújt és kihúzta a férfit egy odaérkező civil segítségével. Oláh Péter rendőr őrmester – egykori mentős – Rautek-féle műfogást hajtott végre a sérültön, majd stabil oldalfekvésbe helyezte 50 méterre az égő autótól. Kihívta a mentőket, valamint a tűzoltókat, akik ellátták a férfit és eloltották az égő autót.

2013 - Kökönyei Péter r. törzszászlós

2013_Kökönyei_Péter 2013_Kökönyei_Péter03

2012. július 14-én délben, zárás előtt néhány perccel egy férfi lépett be fegyverrel a kezében Székesfehérvár, Széchenyi utcában lévő patikába, majd felszólította az ott lévő alkalmazottakat, hogy a kasszában lévő pénzt
adják át neki. Ekkor fordult meg a Székesfehérvári Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, aki épp a patikában tartózkodott, csak éppen háttal állt az ajtónak és a korábbi gyógyszertárak sérelmére elkövetett rablások kapcsán hajtott végre ellenőrzést.
Az elkövető ekkor rátámadt az őt elfogni szándékozó rendőrre miközben több lövést is leadott – mint később kiderült – a gázriasztó fegyveréből, majd dulakodás alakult ki a KMB-s és a rabló között. A törzszászlósnak végül
sikerült lefegyvereznie az elkövetőt, és az időközben helyszínre siető megerősítő erőkkel együtt elfognia a férfit.
A bűncselekmény során a rendőr nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, tekintve, hogy több foga megsérült. Az elkövető sérülése nyolc napon belül gyógyuló. A bűncselekményt elkövető férfivel szemben azóta a székesfehérvári Nyomozó Ügyészség vádat is emelt többrendbeli rablás, valamint hivatalos személy elleni erőszak bűntett elkövetése miatt.