Primus Inter Pares Díj

2022 - Tóth László

Sajnos személyesen nem tudott jelen lenni a díjátadón, de nagyon büszke, hogy elismerik munkáját és kitartását.

Ahogyan jellemzik mások:

” 2005 nyarán felhívta leendő főnökét, miszerint tudomása van róla, hogy Fehérgyarmaton nyitni fognak egy Rossmann üzletet, és azt is tudni véli, hogy az őrzés megszervezése hozzá fog tartozni.  Arra a kérdésre, hogy honnan az információ és a telefonszám, amit hívott, ezt válaszolta: „Hát kinyomoztam”. Később, mikor már elkezdődtek a munkálatok találkoztak a helyszínen és megbeszélték a részleteket. 2005.12-06-án megnyílt az üzlet, azóta ott dolgozik, immár több mint 16 éve. Laci mindig tudott alkalmazkodni az adott helyzethez, körülményekhez, munkatársakhoz. Számos boltvezetővel, és alkalmazottal dolgozott már együtt, de mindenkivel megtalálta a közös hangot. Az évek során nagyon sok elfogása volt, de a környéken tudják, hogy a Rossmann-ban nem érdemes lopni, mert előbb-utóbb elkapnak.”

2021 - Hirmann Zoltán György

pip_zolikaA személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény értelmező rendelkezései szerint személy- és vagyonvédelmi tevékenységnek a természetes személyek életének és testi épségének védelme, az ingatlan, illetve ingóság őrzése, a szállítmány kísérése, pénz és érték szállítása, a rendezvény biztosítása és ezen tevékenységek szervezése és irányítás minősül.

Miért fontos mindez? Adódhat a kérdés, hogy meddig tart egy vagyonőr munkája, mik azok a helyzetek, amelyekbe már nem kell „beleállnia”. Vajon meg kell-e állítania egy olyan autót, amely az általa őrzött épület parkolójából épp távozik, „csak” azért, mert a platós gépjárműről vonyítást hall? Vajon félre kell-e állítania az autót, hogy meggyőződjön egy impulzus helyességéről vagy helytelenségéről? Valószínűleg sokan elengedték volna a fülük mellett a vonyítást, hiszen gyenge, erőtlen volt, jöhetett volna „akárhonnan”. De hősünk azonnal sejtette, hogy a vonyítás a platóra feldobált takarmányos zsákok egyikéből kellett érkezzen. Ő nem vacillált és azonnal jelezte a sofőrnek, hogy álljon félre. A sofőr azonban máshogy gondolta: ráhúzta a kormányt az Asia Center biztonsági őrére, hátha ettől elmegy a kedve a biztonsági őrködéstől. Ez volt az a pillanat, amikor hirtelen élessé vált a helyzet: ez már közel sem barátságos pillanat, akár a Büntető Törvénykönyvben is találhatunk olyan passzust, amelyet ezzel meg is valósított az autó vezetője. A történet azonban itt közel sem ért véget! Az intézkedő biztonsági őr ugyanis nem riadt meg, értesítette a biztonsági szolgálatot, a gépjárművet és vezetőjét sikerült visszatartani, a rendőrség és az állatvédők pedig perceken belül a helyszínen voltak. Mint kiderült ugyanis, valóban a platóról jött a hang: a szorosan összekötött, levegőtlen zsákokban öt párhónapos kölyökkutya és egy kecske volt becsomagolva.

Ahogy a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület Facebook-oldalán írta: „Mindegyik állat félt az emberi érintéstől, testük forró volt, amelyet trágya szaguk miatt elleptek a legyek, zilálva vették a levegőt, tele voltak élősködőkkel, bágyadtak voltak és a jelek szerint “leszedálva”, hogy maradjanak csendben és nyugodtan az utánfutón. Ki tudja mennyi ideje utazhattak becsomagolva a nyitott járműben a tikkasztó hőségben. ” A biztonsági őr megmentett hat életet – miközben pár pillanat erejéig még a saját testi épségét is kockáztatta. A hír körbefutott az interneten, rengeteg lájkot és hozzászólást „termelt”, mindenki leírta az egyesület nevét, a segítő állatorvos nevét, az állatotthon nevét – éppen csak a biztonsági őr neve maradt le mindenhonnan: se a Facebook-posztba, se az ez alapján született cikkekbe nem került bele.

2020 - Ormai Tibor

Szolgálat közben mentette meg Ormai Tibor biztonsági őr, egy a Hódmezővásárhelyen működő bevásárlóközpontba látogató ember életét!

Csodálatos tettet hajtott végre a vásárhelyi férfi akkor, amikor 2019. június 18-án megmentette egy a városban működő bevásárlóközpontban rosszul levő ember életét. Az illető a hitelügyintéző pultnál lett rosszul. Minek után a üzletlánc munkatársai a segítségére siettek, ám a középkorú férfi szíve egyszer csak megállt, ezt követően pedig a vagyonőr volt az, aki azonnal megkezdte az újraélesztést.

2018 - Nagyné Fehér Júlianna

Ömlött a vér annak a karbantartó munkatársnak a karjából, aki a légfüggöny szerelése közben flex-szel elvágta az alkarját, ráadásul átvágta a vénáját is. Szerencsére ott volt a közelében Julianna, akit nem borzasztott el a szörnyű látvány! Hatalmas bátorsággal azonnal kirántotta a nadrágjából a szíjat, és elszorította a rendkívül erősen vérző kart. Így a sérült karbantartó nem veszítette el az eszméletét. A legrosszabbra gondolni sem merünk, ugyanis ilyen esetben akár el is lehet vérezni. A kiérkező mentők is megjegyezték, hogy ha nem lett volna elkötve a karja, akkor lehet, hogy mire ők kiérnek, már nem tudtak volna segíteni a fiatalemberen.

2017 - Torma Roland és Csordás Zoltán

2017_Csordás Zoltán
Csordás Zoltán
2017_Torma_Roland
Torma Roland

2016. március 14-én a hajnali órákban a Flextronics zalaegerszegi gyárában szolgálatot teljesítő szolgálatvezető Torma Roland a Computing épület tetején található kompresszor ház felől robbanást hallott majd  lángnyelveket látott felcsapni. Azonnal hívta az ügyeletes karban-tartókat és a kameraszobát, ahonnan értesítették a városi tűzoltókat. Torma Roland váltásvezető Csordás Zoltán vagyonőrrel, valamint két karbantartóval megkezdte a tűz oltását. Torma Roland és Csordás Zoltán az épület földszintjén, a gyártócsarnokban,  valamint az emeleten  található porral oltó készülékeket összegyűjtötték (20 db) és felhordták a tetőre. A tűzoltók kiérkezéséig (az értesítéstől számított 12 perc alatt) sikerült hatékonyan megfékezni a tüzet, amelyet a tűzoltók két sugárral eloltottak. A helyszíni parancsnok elmondása szerint a gyors és hatékony beavatkozás hiányában a tűz pillanatok alatt tovább terjedt volna a tetőn, amely az épület tetőszerkezetének beomlásához vezetett volna.

2016 - Szakáll József

2016 2016_Szakáll_József

2015 - Sinkó Zoltán

2015_Sinkó_Zoltán
Sinkó Zoltán vö. és Imre Sándor MBF

2014 - Gajdics Miklós

2014_Gajdics_Miklós
Gajdics Miklós vö. és Fehér Zoltán

Pályázat